Spelen


Tips voor spelen op en rond de boot.

In de haven:
 • roeien in de bijboot (note: er zijn veel mede-watersporters die zich ergeren aan kinderen die alsmaar heen en weer varen in de jachthaven in een bijboot met een buitenboordmotor).   
 • zelf zeilen in een optimist (ook online te koop bij bijvoorbeeld: www.openboten.nl)
 • vissen (leuke site voor de jonge vissers onder ons: www.stekkie.nl)
 • speeltuintje
 • strandje
 • Steppen : een opvouwbare step neemt in de boot niet veel ruimte in, maar levert in de havens veel plezier op (online te koop bij bijvoorbeeld www.steppenwinkel.nl)
 • stoepkrijt
 • voetballen
 • zwemmen
 • varen met een op afstand bestuurbaar (zeil)bootje 
 • eendjes voeren
 • Krabben vangen (op zout water!): stukje spek of ham met een wasknijper aan een touwtje.  

 

 

 

 

Bij slecht weer:

Tijdens het zeilen:

 • raadspelletjes ('ik zie wat jij niet ziet', 'raad eens wie of wat ik ben')
 • galgje
 • liedjes zingen
 • Duplo/Lego
 • leren knopen (Tip van Francis: bijvoorbeeld aan de hand van het Knopenboek van de ANWB)
 • (voor)lezen
 • computerspelletjes / DVD
 • handig om bij de hand te hebben: chipjes, rozijntjes, rijstwafeltjes, soepstengels, etc.
 • Handig tijdens het zeilen (tip van Pien Hopman): teken-tafeltje gekocht bij Gamma, zie foto

Share/Bookmark

Tips en meningen

Koen Pauyl (18-06-2013)

wat een geweldige ideeën allemaal, dankjewel! wat mij erg verbaasde, is dat onze oudste van 4 (6j) al perfect een paalsteek kon leren, terwijl ik veel volwassen cursisten ken die er moeite mee hebben! bij ons doen kleuren, krabbenvangen, touwwerk, dvd, kleurboekjes en duplo het erg goed, maar komende tocht komen er toch wat nieuwe tips bij :-)

Pien Hopman (22-06-2011)

Onze peuters konden niet aan de tafel eten. Wij hebben toen 2 "teken"-tafeltjes bij de Gamma gekocht. Een rood tafeltje met 2 bakken aan de zijkant die je over hun schoot kon zetten. Nu 6 jaar verder hebben we nog steeds plezier van die tafeltjes. Tijdens het zeilen zitten ze te kleuren en knutselen op de kajuitvloer en ook tijdens het eten in de kuip worden ze nog graag gebruikt. De tafeltjes zijn momenteel weer in het assortiment.

mignon (20-06-2011)

Wij hebben aan boord een "schatkist" waarin van allerlei speeltjes en spelletjes zitten waar de kinderen graag meespelen en even lekker zoet mij zijn. De schatkist komt alleen te voren bij het in- en uitvaren van de havens en sluizen (als ze er om vragen). Zo blijft de kist en de daarin zittende spulletjes heel speciaal en kunnen wij altijd rustig wegvaren/aankomen etc. Verder krijgen de kinderen vlak voor het seizoen altijd een aantal dozen met van die vakken boven die ze zelf mogen vullen voor het seizoen aan boord (vaak komt er dan 1 spelletjes doos mee, 1 doos met knutsel/teken dingen, 1 doos met lego,...).

saskia (10-06-2011)

Onze meisjes (4 en 6) vermaken zich aan de wal heel erg met een "puts". Hiervoor hebben we zandbakemmertje voorzien van een dunne lijn die we vastmaken aan een walpaaltje. Ze gooien de emmer in het water en halen hem weer op. Een poppenbadje is ook geweldig want de pop/barbie in bad doen vinden ze ook super. Knutselen doen ze ook graag en het boekje van Gwen viel hier vorig jaar ook erg in de smaak. Bedankt voor die tip.

Eveline Klein Breteler (16-05-2011)

Wat wij ideaal vinden voor onze meid van 15 maanden die nog niet loopt is een kinderstoeltuigje waar ik een kruisband aan gemaakt heb vastmaken aan een speciale sterke hondetentharing op de kant. Dit kan vooral als wij direct aan de kant liggen (zoals bv op de stampersplaat (grevelingen) of bv in friesland. Zij vindt het heerlijk om in het gras en met het zand te rommelen en zit toch stevig vast en kan niet bij het water komen, zodat ik even binnen dingetjes kan pakken. Omdat ze nog niet loopt is een zwemvest erg beperkend voor haar bewegingsvrijheid. Ook heel handig met een BBQ, je kunt de lijn zolang maken dat ze wel bij jou kan maar niet bij het vuur van de BBQ!

Tjarda Adema (09-11-2010)

Onze dochter van 1 jaar vermaakt zich tijdens het zeilen eindeloos in de voorpunt met duplo blokken en toebehoren. Ook als we (soms noodgedwongen :)) met harde wind moeten opkruizen. Ze ligt dan op haar buik of rug aan de lage kant en 'kletst' en giebelt honderuit met de Duplo overal om haar heen!

Francis Leeuwenburgh-Kuhl (09-09-2009)

O ja, en als je een cd speler aan boord hebt zijn er allerlei voorleescd's te krijgen, we hebben zelf die van Karlson van het dak, erg grappig.

Francis Leeuwenburgh-Kuhl (09-09-2009)

Wij hebben aan het begin van de vakantie een knopenboek van de ANWB gekocht en aan aantal verschillende kleuren en diktes van lijnen gekocht en onze oudste kinderen (jongen en meisje, 8 en 9 jaar) hebben zich super vermaakt met het knopen van stoere armbandjes, maar ook met achtjes, mastworpen e.d. (Voor armbandjes is dikte 1,5 - 2 mm handig).

Lies (25-08-2009)

Als het slecht weer is en we kunnen niet naar buiten, vind ik het wel eens moeilijk om de kinderen binnen bezig te houden. Onze mannen zijn 4jr, 2,5jr en 9 mnd. Een dvd hebben we niet. Dus heb ik een tas verstopt aan boord met allerlei dingetjes die helemaal nieuw zijn voor ze. Boekjes, lego, kleurplaten enz. Als de verveling toeslaat op regenachtige dagen, "toveren" we wat nieuws tevoorschijn.

Gwen (26-05-2009)

Wat ook een leuk idee is, is om een boekje bij te houden waar ze in schrijven of de ouders voor de kinderen in schrijven waar ze geweest zijn. Onze dochter mag in elke plaats dan een anzichtkaart uitzoeken en deze dan in het boekje plakken. Vaak maakt ze ook een tekening van wat ze gezien heeft die dag. Voor mijn dochter van vijf is dit traditie geworden en ze kijkt erg uit naar de anzichtkaart.

Lynda (19-04-2009)

Even een kleine reactie op het bootje-aan-een-touwtje-verhaal van Sandra. Het bootje van mijn kleine neefje van (destijds) 4 jaar oud kwam tijdens het achteruitslaan van de boot in de schroef terecht en met het lusje om zijn pols werd hij hard overboord getrokken richting schroef. Gelukkig brak op tijd het lijntje.... maar je moet er toch niet aan denken dat het mis zou zijn gegaan??? Misschien wel leuk zo'n bootje tijdens het zeilen, maar absoluut niet veilig met de motor aan.

Sandra (08-11-2008)

Ons zoontje van bijna 2 vindt het ook leuk om met een bootje te varen. Tijdens het zeilen, gooit hij een plastic bootje (2 euro) uit aan een touw en sleept dit achter de boot aan. Eindeloze pret met het bootje weer binnenhalen en weer te water laten.

Lynda Persoon (06-01-2008)

Onze drie zonen vinden het leuk om tijdens het zeilen binnen aan de lij-zijde blokken tegen de wand te stapelen. Hup, overstag, en dan 'vliegen' alle blokken door het ruim. Weer opstapelen tegen de andere wand etc... Ach, je gaat wat vaker overstag maar het geeft een hoop pret binnen. Eenmaal voor anker dan is de optimist een topper, roeiend, zeilend of met de electrische buitenboordmotor (niets te horen), goed voor uren vermaak. mvrgr. Lynda

Corrie Kroeze (05-12-2007)

Wij laten de kinderen ook meehelpen, iedereen heeft ook en vaste taak (stootwillen binnenhalen, motor uitzetten als wij onder zeil liggen etc) Toen de kinderen nog kleiner waren hadden ze een eigen kleur landvast om te boot mee vast te leggen (eigen kleur omdat het ook wel eens is gebeurd dat ze met de 'echte' landvast speelden en de boot ineens niet meer vastlag) Verder is de zeekooi altijd een prima plek om binnen te spelen tijdens het zeilen. Slingerzeil omhoog en je hebt een prima box.

Zita Hopmans (29-11-2007)

Naast kleuren, knippen, plakken, voorlezen etc laten we onze kinderen van 3 en 5 eigenlijk zo veel mogelijk met alles spelenderwijs helpen, met poetsen van de boot, koken, brood bakken. De oudste vind het ook leuk om samen bijv. de spi klaar te maken. Als vermaak, ze vinden het meestal gewoon heel leuk om te leren wat wij doen.

Geef hier uw tip of mening