Zitten

Een punt waar elke ouder tegen aan loopt: wat is een veilige plek voor het kind om tijdens het zeilen te zitten? Een bekende oplossing is het vastsjorren van autostoelen. Comfortabel voor het kind en het kind zit ook goed vast in een 5 puntsgordel.

 

Zelf hebben wij een fietsstoeltje van Bobike aangepast voor bevestiging in de kuip. We hebben een ophangsysteem bedacht dat we aan twee zijdes in de kuip heben bevestigd en onze kids zaten bij ons in de kuip en konden alles overzien. Wij vonden het grootste voordeel dat een fietsstoeltje een stuk minder ruimte inneemt dan een autostoel.


Tegengekomen op het forum www.varen4u.nl: 'Tip van de dag: als je een kind van een paar maanden tot pakweg 2 jaar oud hebt, koop dan de Antilop kinderstoel van de Ikea voor de boot. Kost slechts 12 euro plus 3 euro voor een tafelblad dat je erop kan klikken. In de kajuit gebruik je hem met poten en al, eventueel maak je van bezemstelen kortere poten. In de kuip kan je het zitgedeelte met een zeilband overal aan vast maken, met name als je van die teakhouten kuipbanken hebt. Tijdens het zeilen of manouevreren of het eten in de kuip gaat ie in het stoeltje en kan hij of zij nergens heen. Eventueel kan je voor in de kuip afhankelijk van de situatie nog korte pootjes maken van bezemsteel'.

Ook handig om mee te nemen is een hangstoeltje. Deze kan in de kajuitingang worden opgehangen (waardoor de kleine alles goed kan zien) en natuurlijk om te bevestigen aan de tafel. De kleinste opvouwbare kinderstoel die er is, is de Metoo van Phil & Teds. Nieuw is de Lobster, ook een opvouwbare kinderstoel van Phil & Teds, super licht en handig.


Voor de bevestiging van een maxicosie is een product op de markt, de 'Seaswing'. Deze is er in twee versies, voor cardanisch bevestiging van de maxi-cosy (voor baby's tot +/- 9 maanden) en eentje is inclusief stoeltje voor peuters. Zie ook: www.kidsnautique.com. Wij zijn erg benieuwd naar ervaringen met dit product.  

 

 

 

De tip van Anouk: het stoeltje Concord Lima. "We zetten het met banden vast op de kuipbank en binnen gewoon tussen de tafel en de bankleuning, een groot succes! Het kindje zelf zit vast met een driepuntsgordel". Ziet er erg praktisch uit: klein opvouwbaar, vast te sjorren, met 3-puntsgordel, waterbestendig. We hebben dit stoeltje getest. In de nieuwsbrief van juli 2009 staan onze ervaringen. Het stoeltje is helaas inmiddels moeilijk verkrijgbaar in Nederland, maar de site www.pixmania.nl heeft het nog te koop staan.    

                                                                                                                                                

De foto bij de tip van Tjarda: Mutsy kinderwagen zitting met 'wipper'-onderstel op hun boot. Handig voor zowel buiten als binnen.

 

Share/Bookmark

Tips en meningen

Anouk (11-09-2013)

Wij zijn ook helemaal tevreden met de bekende Ikea kinderstoel. Mijn man heeft deze aangepast naar een veilige bootstoel door de 4 poten te verkorten, deze middels houten voetjes te bevestigen aan een grondplaatje van hout, de onderzijde van antislip te voorzien en uitsparingen te maken waar spanbanden doorheen kunnen, zodat deze aan de kuipbanken buiten bevestigd konden worden. Belangrijk voor ons was dat onze dochter van 1 jaar er met zwemvest aan ook nog in past. Daarbij hebben we het stoeltje met tafelblad ook veelvuldig binnen gebruikt tijdens het eten. Multifunctioneel dus!

Marlies (29-03-2013)

Onze beste koop was de sea swing. Ideaal voor kleine kinderen en veilig! Onze dochter is er inmiddels te groot voor . Wij hebben hem dus over. Staat is gebruikt maar werkt nog prima! Aangeboden ter overname voor 100 euro. Interesse? Even mailen naar: Marlies.vervaart@hotmail.com

Christian (26-09-2011)

De concord lima is zeker een fijn stoeltje. Wij hebben deze een aantal maanden terug via marktplaats gekocht. Eigenlijk gebruiken wij het stoeltje voorral bij wat zwaarder weer in de kuip, met twee spanbanden aan de teak-bankjes vastgemaakt.

ivo (15-09-2011)

Wij hebben de concord lima gekocht. Erg handig! In de kuip met het bandje om een lier, in de kajuit om de rugleuning. Aanrader! Gekocht bij een webwinkel in duitsland (foryourbaby.de)

anouk (29-05-2011)

@simone, dat fietsstoeltje ben ik ook wel erg benieuwd naar! @Roos: ik zag toevallig dat stoeltje gewoon nog in de winkel staan bij babystore van asten in tilburg, misschien anderen ook nog?

Simone (29-04-2011)

Graag zou ik horen hoe het fietsstoeltje aan te passen is zodat het bevestigd kan worden zoals het te zien is op bovenstaande foto's! Alvast bedankt!

Gemma (14-04-2011)

@Roos Eichhorn. Bedankt voor je tip dat de link naar easy2travel niet meer bestaat. Het Concord Lima stoeltje is blijkbaar niet meer goed te verkrijgen in Nederland. Ik heb een website gevonden waar het stoeltje nog te koop is: http://www.pixmania.nl/nl/nl/7594523/art/concord/kinderstoel-voor-onderweg.html

Roos Eichhorn (13-04-2011)

Wij hebben voor onze kleine matroos van 7 maanden voor binnen een hangstoeltje voor aan de tafel, een ideaal ding en makkelijk op te bergen. Maar voor buiten zijn we op zoek naar Concord lima stoeltje. Weet iemand waar je die kan kopen?De website www.easy2travel.nl bestaat niet meer en vraag me af waar het stoeltje nog meer te koop is?

hugo van put (11-04-2011)

Wij zijn in blijde verwachting van een zoon, en willen dit seizoen ook gaan varen. Ik ga 2 Bevestigingen maken, 2X U gelijk aan isofix in de auto, dan kunnen wij de isofix zo vast zetten en de maxicosi velig vast zetten. En als je alles eruit haalt heb je er geen last van. Want ze komen tussen het kussen en de zitting. gr, Hugo

Sophie Mulder (31-03-2011)

Wij zijn opzoek naar een manier om een (auto)stoeltje te bevestigen op de boot voor onze zoon van nu 9,5 maand. Wij doen een hoop ideeen op op deze site. Heel mooi al die stoeltjes op de kuipbank bevestigd. Wij zouden ook een stoeltje op de kuipbank willen bevestigen en dan zo dat onze zoon naar de overkant van de boot kijkt (dus niet naar het roer gedraaid) maar wij vragen ons af hoe de kindjes in deze stoeltjes zitten als je bij een aandewindse koers scheef gaat? Blijven ze dan nog lekker zitten aan zowel de hoge als de lage kant? Ik neem aan dat je bij overstag niet iedere keer het stoeltje verplaatst? graag adviezen. Een Sea-swing lijkt ons ook ideaal, zijn deze ook tweedehands te koop?

Peter Verhoef (16-03-2011)

Voor het gemak: zoeken op "fisher price rainforest booster"

Peter Verhoef (16-03-2011)

Hallo, wij maken nu inmiddels al weer drie jaar gebruik een heel praktische stoel van Fisher price. "Fisher Price Rainforest" heet de stoel. Het is een leuk maar vooral degelijk kinderstoeltje met een afneembaar blad ervoor waarop bijv eten gezet kan worden. In hoogte verstelbaar. Op het blad kun je nog een speeltoestand klikken (erg handig voor vermaak bij wachten in sluizen ed.). De stoel is makkelijk met gespen vast te zetten. we nemen hem ook wel mee naar bij een restaurant als daar geen stoel voor de kids aanwezig is. Onze kinderen gaan eigenlijk nooit met tegenzin de stoel in, ze vinden het wel prima! Gebruiken hem zowel in de kuip als aan de dinette. Kijk maar eens op internet.

Tjarda Adema (09-11-2010)

Hoi, wij hebben voor onze kleine meid van 1 jaar een Mutsy kinderwagen. De zitting gaat mee aan boord en past op een los te verkrijgen (ook als wipper)onderstel (30 euro). Ze zit hiermee in de kuip en in de kajuit aan tafel. Tevens is de combi goed vast te zetten.

Ilse (13-09-2010)

Wat een uitvinding!! De Antilop kinderstoel van Ikea zonder tafelblad met korte bezemsteelpootjes! Vanwege de beperkte ruimte op een Kolibri560 was dit voor ons een uitkomst; autostoelen en maxi cosi nemen veel te veel ruimte in beslag. Zeker met vakantiebepakking. Met ons zoontje van 1 jaar was dit perfect. In de kuip, in de kajuit, aan de wal op een picknicktafel; altijd een veilige plek om te zitten en onze handen vrij te hebben.

Marco (15-03-2010)

Wij hebben zelf een Bavaria 35 match en een kleine zoon van bijna 4 maanden. Wij zouden graag willen weten hoe de autostoel op de foto rechtsboven is bevestigd.

Gemma (15-02-2010)

@Wendy en Alex: we hebben een constructie bedacht met een plankje dat valt in de holle ruimte van het rugleuninkje (= dubbelwandig) en een dwarsplank die schuiven voorkomt. Deze constructie hebben we vastgeschroeft op onze houten kuiprand.

wendy en alex (14-02-2010)

Kan iemand ons vertellen hoe het fietsstoeltje in de kuip bevestigd is zoals op bovenstaande foto's?

Gemma (26-01-2010)

@Gea: De Concord Lima stoel weegt 2,5 KG incl. tas volgens de site van de producent.

Gea (23-01-2010)

Kan iemand ons vertellen wat het gewicht is van de Concord lima eetstoel? Wij willen in Griekenland gaan zeilen en moeten het dus meenemen in onze bagage.

anouk (08-03-2009)

Ook hier hebben wij een voor ons perfecte oplossing gevonden. we hebben via www.easy2travel.nl de Concord lima eetstoel besteld. Wij vinden dit een goede oplossing omdat we op die manier ons manneke van ruim 1 altijd op een plek bij ons (buiten of binnen) vast kunnen zetten als we even alle twee nodig zijn. Waterbestendig, 3puntsgordel en tafeltje. Sjorbanden om hem onderlangs en achterlangs vast te zetten. Zeker handig omdat we geen kuiptafel hebben om hem buiten bv aan te hangen.

Jakob van der Wal (24-09-2008)

Wij hebben de afgelopen jaar ook voor onze 2 kinderen van 2 en 3 autostoelen gebruikt. Dit jaar voor het eerst de type voor 4 jaar en ouder en hiervoor heb ik bij een rolstoefabrikant losse gordels besteld om ze toch vast te kunnen zetten.

Rob v.d. Akker (03-09-2008)

Wij gebruiken ook een autostoel, maar dat worden er volgend jaar 2. Allebei mijn zoontjes (16mnd en 3,5jr) vinden het prachtig om in de stoel te zitten. Ik heb de stoel in de hekstoel bevestigd, zodat de kinderen alles kunnen zien. Tijdens het eten zit de jongste ook in de autostoel. Ik gebruik een regenhoes voor de rugzak om de stoel droog te houden als hij niet ingebruik is. Dit werkt goed, zelfs tijdens hoosbuien 's nachts.

Thijs, Marrit & Lau (17-07-2008)

Wij hebben ook zeer goede ervaringen met een autostoeltje (Romer) met vaste bodem/rug. Met een zelfspanner op de plek van de autoriem kan je hem stevig overal aan bevestigen. Zorg dat je kind jou kan zien als hij tijdens aan/afmeren (veilig) in het stoeltje zit, dat is voor het kind veel leuker, al kijken mensen soms gek op als je al varend door een haven 'klap eens in je handjes' zingt richting kajuit :-)

Manon Turbide (03-07-2008)

We really loved the Seaswing. It was very sturdy and my child seems to like it and think it is comfortable. We used it a lot to feed him and also to put him when we needed to free our hands a little. I really recommend it. Manon Turbide from Florida /VS

Albert de Goey (06-01-2008)

Wij gebruikte een fiets(stuur) stoeltje voor de jonge kinderen. Middels een op maat gemaakte stok die we in de kajuitingang hingen (gewoon in de gelijders voor het luik) kon de kleine, beschut onder de buiskap en met zicht naar de kuip, lekker spelen op een redelijk rustig en beschut plekje.

Corrie Kroeze (05-12-2007)

Wij hadden onze kinderen altijd in de kuip in een autostoeltje, direct onder de kap voor in de kuip. Het waseen autostoeltje met een vaste bodem dus dat stond altijd goed. Voordeel je kunt het ook in slaapstand zetten en onze kinderen hebben er altijd prima in gezeten. Met wegvaren en aanleggen altijd vast in het stoeltje zodat wij onze handen vrij hadden. Vergeleken met de Seaswing een goedkope oplossing immers autostoel heb je al en een sjorband is niet zo duur om stoel mee vast te zetten.

Erik Groenewoud (30-11-2007)

De Seaswing is echt een perfecte oplossing als je wilt zeilen met kleinere kinderen. Onder alle omstandigheden heeft onze dochter (2 jr.) tot nu toe altijd rustig en gemakkelijk kunnen zitten of zelfs middagslaapjes gedaan in haar Sea-swing. Voor ons is het de beste koop voor 2007!

Geef hier uw tip of mening