Veiligheid


Het grootste gevaar aan boord van een boot is over boord vallen!

Stel regels in (bijvoorbeeld):
·                 Kinderen die niet kunnen zwemmen dragen in de haven en aan boord een zwemvest
·                 Tijdens het zeilen/varen moeten de kinderen in de kuip blijven
·                 Bij zwaar weer, bij aanmeren of afvaren en in sluizen: aanlijnen met lifelines
·                 Bij aanmeren en afvaren: altijd gaan zitten op een vaste plek
 
1) Lifelines zijn ook handig voor peuters op de steigers (te gebruiken als een riem)
 
2) Relingnetten:
Voordeel: kinderen kunnen niet zomaar tussen de relingdraad doorglippen en ook het speelgoed gaat minder makkelijk over boord.
Let op: het is belangrijk om de relingnetten ook vast te zetten aan de potdeksel of dekrand.
Nadeel: Redden en bergen van drenkeling wordt erg moeilijk en de netten kunnen ook belemmeren tijdens het zeilen (bijvoorbeeld: schoten raken bekneld)
 
3) Reddingsvesten: Tijdens zeilen altijd aan. Kinderen die niet kunnen zwemmen ook in de haven! Kijk ook op de pagina reddingsvestjes voor meer informatie en tips. Zorg in elk geval voor een goed passend reddingsvest voor de kinderen.
 
4) Spelen in de bijboot: let op in getijden water of op stromend water!

5) Eerste hulp aan boord: Een ongeluk kan overal gebeuren, dus een goede boordapotheek en een cursus of boek over kinderEHBO aan boord kan nooit kwaad. Kinderen kunnen ook zeeziek worden. Lees meer hierover op de pagina over gezondheid.
 
6) Waarschuwingssystemen bij onverwacht te water raken:
·                 S’iren van kidsnautique. Waarschuwingssysteem dat bevestigd wordt aan het reddingsvest of aan de arm van het kind. Het apparaatje zelf maakt een hard geluid wanneer het te water raakt. Meer info: www.kidsnautique.com. De S'iren is o.a. te koop bij webshop 'Personal Safety Products'.
·                 De SplashBuzzer. Dit systeem bestaat uit twee halssnoeren, een basisstation en een oplader. Het kind draagt het halssnoer, dat bij onderdompeling van het kind een waarschuwingssignaal zendt naar het basisstation, dat zich bij de ouders bevindt. Het basisstation gaat trillen, piepen en knipperen om te waarschuwen. Daarnaast zal het alarm ook in werking worden gesteld wanneer het kind wegloopt (verder dan 30 meter van het basisstation) of de halsketting af doet. Meer info: www.splashbuzzer.nl. De Waterkampioen was in 2005 positief over dit apparaatje: pdf van artikel (481 kb).

7) Zwemdiploma's zijn geen garantie voor veiligheid! We werden door zwemdocente Ankie van Dijk (www.zwemlesadvies.nl) geattendeerd op het feit dat een zwemdiploma C welliswaar veel survival-onderdelen bevat die erg handig kunnen zijn om te overleven in koud water, maar dat het na het halen van de diploma's heel belangrijk is om regelmatig met de kinderen te blijven zwemmen. 
Share/Bookmark

Tips en meningen

Koen Pauly (19-06-2013)

Ik zeil al mijn hele leven, ik ben ook varend redder. Zeilen met kinderen veranderde mijn hele zeilbelevenis! Maar veiligheid boven alles... ik heb al teveel gezien. We varen met een net dat werkelijk ononderbroken rondom de boot loopt (de nadelen daarvan wegen m.i. niet op tegen de voordelen), onderweg kregen we al eens complimenten van iemand die met een horrorverhaal kwam over een kindje dat ondersteboven aan een lifeline was blijven hangen. Helemaal zeker ben je natuurlijk nooit. Feit is dat wanneer ik alleen zeil of de omstandigheden ruw worden de kinderen sowieso een lifeline erbij krijgen. Erbij, want een reddingsvest (is iets anders dan een zwemvest) sowieso ALTIJD, vanaf de toegangspoort van het ponton, of vanaf de kajuittrap naar buiten. ALTIJD. Kunnen zwemmen of niet, dat maakt geen verschil. Toegegeven, het is even wennen om als ouder het goede voorbeeld te geven. Ik spreek even als redder: een drenkeling vinden op zee die geen reddingsvest aanheeft, is vaak een onmogelijke taak. Het vest houdt je niet alleen drijvend, het maakt ook dat je gevonden kan worden. Een van onze jongens is in de haven eens naast het ponton gestapt. Ik stond erbij en heb opzettelijk gewacht tot zijn reddingsvest opblies, om te zien hoe dat ging, hoe hij reageerde,... sindsdien heb ik nog meer vertrouwen in die dingen. Verder heb ik wel nog een paar vragen: de kajuittrap is idd tricky, onze 3e heeft erop leren klimmen :-) maar veilig is het nooit. Ik heb ook gehoord van een reddingsvest voor de maxicosi: iemand ervaring mee?? Mijn idee is, dat wanneer kinderen nog niet zelfstandig kunnen verplaatsen, ze ook geen reddingsvest kunnen gebruiken, maar wat als?? Tweede vraag: onze derde wringt zich gemakkelijk uit haar reddingsvest (ze is nu 2,5j, en een echt tenger meisje), we hebben al gedacht bovenaan een extra sluiting aan te naaien, idee├źn daarover??

Teun (15-07-2012)

Een lifeline aan de riem van het zwemvest is niet echt veilig. De sluiting is niet gemaakt om een flinke ruk op te vangen!

Fam. B (10-07-2012)

Ideaal is een speciaal harnas voor de kleinjes (baltic). Je maakt lifeline achteraan vast (kunnen ze zelf niet bij). Past evt ook over het zwemvest. Geeft veel vrijheid. Wij hebben de kids nooit in een stoeltje vastgezet en naar gelang de situatie een korte of lange lijn.

Ivo (05-11-2011)

Hallo, Wij hebben 2 dochters en ze varen reeds vanaf hun derde levensweek mee op ons zeilyacht. Sinds enkele dagen heeft onze jongste, nu 3 jaar, plots angst dat de boot zal omgaan. Ze wordt histerisch wanneer ze naar buiten kijkt. Het is sterker dan haarzelf. Heeft iemand hier ervaring mee? Groeten.

Sandy (19-05-2011)

@Joke: Mijn mening: ALTIJD zwemvest om; ook in veiligheidsstoeltje. Vroeg of laat krijgen ze het voor elkaar om zich uit het stoeltje te wurmen. Moet er niet aan denken dat dit net gebeurt terwijl je het net even niet in de gaten hebt. Stel er gebeurt een ongeval met de boot, dan heb je weinig tijd om eerst het kind uit het stoeltje te halen en vervolgens ook nog eens het zwemvest aan te trekken. Voordeel van altijd een zwemvest aan vanaf het prilste begin: ze zijn het gewend, dus geen discussies op latere leeftijd. @Laura: wij hadden de maxi-cosi en later het autostoeltje met spanbanden bevestigd. Aan de achterstag hangt bij ons altijd een zakmes, zodat er in noodsituaties touwen / spanbanden doorgesneden kunnen worden. Voordeel van een maxi-cosi / autostoeltje is dat je het tuigje gemakkelijk met een centrale knop los kunt maken (alleen komt een peuter daar op een gegeven moment ook achter...).

joke (18-05-2011)

Ik vraag me af of je kleine kinderen als je ze vastzet in een auto- of fietsstoeltje, ook nog een zwemvestje aan moet doen? Ik zie op de foto's geen van de kinderen in de stoeltjes een zwemvest dragen...Is dat nou wel of niet verstandig? Onze kleinzoon van 1,5 jaar gaat binnenkort voor het eerst mee zeilen.

Laura (13-04-2011)

Handige site! Wij hebben een polyesterbootje met 4 pk motor gekocht en varen op de binnenwateren hiermee. Ons zoontje gaat ook mee, hij is 14 maanden oud. Mijn man heeft een Ikea kinderstoelzitje op een bankje gemonteerd en hij draagt een passend reddingsvest. Toch zit het stoeltje, hoe vindingrijk ook, mij niet helemaal lekker. Als de boot zou omslaan, zit ons zoontje vast in het tuigje. Iemand een idee hoe we dit veilig kunnen maken?? Bedankt!

Lieneke (24-01-2011)

leuke site en leerzaam voor onze (zeil)plannen komend seizoen met onze kinderen. Ik vorig jaar bij vrienden dat ze het Seaswing stoeltje van Kids Nautique hadden gemonteerd op de motorsteun van hun Dehler. Zag er erg leuk uit en ze waren zeer tevreden (en hun zoontje ook :-). Zijn er meer die hier ervaring mee hebben?

Claire, Sara en Marten (10, 8 en 6 jaa) (06-01-2011)

Zelf hebben wij standaard zwemvestjes gekocht en daar zelf een veiligheidsharnas op genaaid. Aangelijnd zitten is minstens zo belangrijk als blijven drijven! De echte reddingvesten voor kinderen hebben soms wel een harnas, maar zijn zo dik dat ze de bewegingsvrijheid belemmeren. Een railingnet is een must. Voor wij kinderen hadden (en dus ook voor wij een railingnet hadden) kon de draad van de zeerailing al met een pelikaanhaak onmiddelijk losgemaakt worden, zodat je - ook nu - erg makkelijk bij een drenkeling kunt. Maak ook afspraken over wie wat doet: wie blijft aan het roer, wie redt het kind. Iets anders is een zitje voor kleine kinderen tijdens het manouevreren. Wij hebben een fiets-kinderzitje van Bobike zo aangepast dat het op de achter preekstoel paste. Zo zaten de kinderen buiten bereik van gevaarlijke vallen, schoten, lieren, overloop, giek etc. maar vlakbij papa of mama aan het roer en konden alles zien. Wel de bandjes wat aanpassen want die blijven niet zo goed over het zwemvest zitten. Alle drie hebben ze met veel plezier in dit stoeltje gezeten maar inmiddels zijn ze er veel te groot voor!

Caroline (26-07-2010)

Mij slaat ook nog steeds de schrik om het hart als ik er aan denk hoe het ook had kunnen aflopen 4 weken geleden. Ons zoontje van bijna 2 stond geleund tegen een van de schotten waarmee we de ingang naar de kajuit hadden dicht gemaakt. Toen hij even later naar binnen leunde bleek het zwaartepunt aan de kant zijn hoofd en lijfje te zijn en kieperde hij zo over de rand, head first. In een flits greep ik de lus van zijn zwemvestje en kwamen we er allemaal met de schrik van af. Bij ons nu dus ook altijd beide schotten voor de kajuitingang.

anouk (09-07-2010)

Wij laten het schot (bij ons twee halve) in de opening zitten zodat ze minder snel vanuit de kuip naar binnen donderen. We oefenen nu ook (2,5 j) samen de trap en als hij gaat spelen wijzen we hem er wel op dat hij al eens naar beneden is gedonderd.

Bertina Slager (09-07-2010)

De kajuittrap, altijd een uitdaging. Zelf hebben wij een tweeling, twee jongens van 3,5 jaar. Als het kan, laten we de jongens juist trap op trap af gaan onder toeziend oog (met vest aan). De lol wordt vanzelf minder. En het is fijn als ze handig worden en sterk door de oefening! Ben je in de kajuit en kun je niet 100% opletten, sluit dan het luik af. Ze stoten dan wel even het hoofd misschien, maar dat is ook een leermoment. Je kunt ze niet blijven beperken, want dan leren ze ook niet met de situatie om te gaan. Het vallen is natuurlijk vervelend en pijnlijk. Maar continu stress over het NIET OP HET TRAPJE is ook niet gezellig. En in de speeltuin kan het ook gebeuren. Het lijkt vreemd misschien, want ik ben echt voor veiligheid!

Sieta (03-07-2010)

Wij gaan dit jaar voor het eerst varen met ons mannetje van dan 9 maanden welke dan waarschijnijk net begint te kruipen.. We hebben gelukkig ruimte voor een campingbedje die we dan ook als box kunnen gebruiken.. Maar ik zie inderdaad ook het gevaar van de kajuitstrap iemand hier oplossingen voor?

anouk (06-06-2010)

Tip: zorg dat het luik van de hut van de kinderen altijd ontgrendeld is zodat je er van buiten in kan. Onze zoon van 2 viel dit weekend tussen de bank en de dichte deur. Van schrik blijf hij liggen waardoor wij de deur die naar binnen vouwt maar met moeite open kregen doordat hij er tegen aan lag. Misschien erg suf van ons maar dit gevaar hadden we niet voorzien. Gelukkig iedereen alleen geschrokken en geen schrammetje op gelopen.

Robbert (06-05-2010)

Handige website!

Lies (25-08-2009)

Wij varen alweer een hele poos en zijn nu op vakantie met onze 3 zonen. 4 jaar, 2,5 jaar en 9 maanden. We hebben een sleepvlet, dus gelukkig wel wat ruimte. De mannen slapen in het vooronder. De oudste 2 slapen "los" en de jongste in een tentje van Deryan, geweldig, want zo ligt hij in zijn eigen bed en wordt nog niet ondergesneeuwd door zijn grotere broers. Het vooronder is ongeveer een meter hoger dan de vloer voor de keuken, dus dat moest afgedicht worden. Dat hebben we gedaan met een traphekje van Kiddy Guard. Dit is een oprolbaar traphekje, dus het neemt nauwelijks ruimte in. Ook het hoogte verschil van de keuken naar de stuurhut hebben we zo afgedicht. Verder hebben onze jongens altijd reddingsvesten aan zodra ze uit de stuurhut stappen. Dit vinden ze heel gewoon en is totaal geen discussie meer. Ook als er vriendjes mee komen, dan stellen we een reddingsvest verplicht. Een lifeline gebruiken we eigenlijk nooit, omdat de mannen van 4 en 2,5 heel goed luisteren. Die gaan het dek niet af. De jongste begint nu echter steeds mobieler te worden, dus daar moeten we nog wel iets op verzinnen.

@jeroen (19-06-2009)

Hoi Jeroen, Wij hebben voor de kleintjes een Besto Bebe. Daar zit een veiligheids-lus aan op de achterkant. Daar kun je eventueel een lifeline aan bevestigen.

Jeroen (18-06-2009)

Nog een vraag; Ik las ergens iets over een zwemvest dat ervoor zorgt dat het kind automatisch op de rug draait in het water. Is dit een speciaal zwemvest of hebben alle (recente) zwemvesten deze eigenschap?

Jeroen (18-06-2009)

Wij willen binnenkort ook (weer) gaan zeilen met ons kind van 2. Nou vind ik een zwemvest wel erg minimaal als het om veiligheid buiten gaat. Ik zou het liefst een permanente lifeline installeren in de kuip. Is een lifeline alleen te gebruiken met een harnas, of kan dit ook aan het zwemvest worden bevestigd? Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van anderen op dit gebied.

Gemma (24-03-2009)

@ Tessa: De meeste van jouw vragen worden beantwoord onder het kopje 'baby aan boord'. Wij deden onze kinderen het zwemvest aan zodra ze zich zelf konden voortbewegen aan boord en wanneer we ze bijvoorbeeld van boord moesten tillen. Wanneer ze vast zitten in een stoel hebben ze geen zwemvestje aan. Het is eigenlijk heel simpel: wanneer er een mogelijkheid ontstaat dat ze in het water kunnen vallen trek je ze een zwemvest aan. Groetjes en veel zeilplezier!

tessa (19-03-2009)

Vanaf welke leeftijd doen jullie kinderen een zwemvest aan en wanneer? mijn zoon is 9 maanden. En hoe doen jullie het met slapen want voor in de punt bij ons kan hij uit bed vallen een ruime meter naar beneden? En als ze gaan kruipen waar laat je hem dan tijdens varen? Graag zo veel mogelijk tips. Alvast bedankt

anouk (08-03-2009)

Hoi, in aanloop naar het seizoen staan we echt te popelen om weer aan de slag te kunnen en we hebben voor het vorige probleem een goede oplossing gevonden. Ons manneke draagt een simpel "vestje" met een loop lijn eraan. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor als ze leren lopen. Binnen maken we hem vast aan de eettafelpoot. Hij kan dan een groot gedeeltje van de boot door maar niet bij de trap komen. Buiten maken we hem bij rustig weer vast aan de stuurstand. Hij hoeft dan niet steeds te zitten maar kan een heel eind komen en wederom niet bij de kajuittrap. Door de muscetonhaak is hij met een beweging los te haken.

Ludo (03-03-2009)

Ik heb de zelfde vraag/zorg als Anouk. Onze dochter gaat in mei voor de teede keer een maand mee zeilen. De eerste keer (vorig jaar) was ze 6 maanden en ging ze tijdens de vakantie staan. Fantastisch vakantie naar de Engelse Oostkust. Nu zal Charlotte (begin mei) 18 maanden zijn en ze is erg onderzoekend en zit niet graag stil. Hoe doen we dat met de kajuittrap? Ze zal zeker omhoog klauteren en dan is een diepe val achterover snel gemaakt. Elke tip is van harte welkom! Groeten, Ludo

anouk (20-01-2009)

Wie heeft er tips om je kajuittrap af te schermen zodat onze onderzoeker van 14 maanden niet zelf de kajuit uit kan klimmen? Hoe hebben jullie dat opgelost? Ik hoor graag tips!

Simone (06-08-2008)

Super goed dat jullie nogmaals het gebruik van zwemvesten onder de aandacht brengen. Ik schrik ieder seizoen weer van de vele kinderen zonder zwemvest. Ze blijft wel drijven, ze kan al trappelen, hij valt niet in het water....Allemaal opmerkingen die ik dan hoor. Ik kan alleen maar zeggen: laat je kinderen een zwemvest dragen continue want voor je het weet ben je ze kwijt. Onze dochter probeert wel eens onder het zwemvest uit te komen maar het antwoord is altijd NEE. Veiligheid voor alles!

yvonne theeuwen (03-08-2008)

leuke site. inderdaat is het waar dat kinderen een zwemvest moeten dragen mijn dochter 5 jaar is al twee keer te water geraakt een keer met en een keer zonder reddingsvest wel in de haven voor ons een goedde les om het niet meer te vergeten ze kon gelukkig een beetje zwemmen (trappelen) om boven te blijven en onze buurman was heel snel met haar uit het water te halen onze dank hiervoor is groot. hier nog een tip voor mensen met kinderen in de meeste havens is vaak de stop voor de afvoer kwijt neem hiervoor kneedgum mee deze past op elke afvoer en dicht de gaten goed zodat je je kinderen altijd in het badje kunt doen. veel plezier op het water yvonne ps marina volendam is een erg leuke en kindvriendelijke haven

Thijs, Marrit en Lau (17-07-2008)

In juni 2008 hebben wij een tocht van drie weken gemaakt met onze zoon Lau van 12 maanden. We hebben eigenlijk voortdurend veel wind gehad (5 en hoger) en onze toch wat grote Lemster Aak bood weliswaar veel (opberg)ruimte maar was met zijn tweeen (waarbij een van ons op Lau mocht letten) toch wel wat onderbemand bij zulke omstandigheden. Alvast een tip: neem eerder wat minder spullen mee en (in geval van huur) een wat kleiner en goed solo bevaarbaar schip. Hoe leuk ook, is een traditioneel getuigde (grotere) platbodem toch minder geschikt om met zijn tweeen + baby te hanteren. Een campingbedje heb je aan boord niet veel aan. Onze zoon heeft zich leren optrekken tot stand aan de gangboordkastjes in de kajuit, waarbij we het tweepersoonsbed de hele tijd opgemaakt hadden als 'box' met koffers aan de open eindes. Een groot risico vond ik dat Lau door de roef anderhalve meter op de kajuitvloer zou vallen want hij probeerde zich ook steeds aan dat drempeltje op te trekken. Wij hebben zeer veel plezier gehad van een eenvoudig tuigje dat we aan twee zijden aan de zeereling hadden vastgebonden zodat hij noch overboord, noch de kajuit in kon kieperen. Lau heeft een fantastische tijd gehad, ik denk niet dat hij veel van het varen begreep al keek hij zijn ogen uit (nekje bijna 360o rond als een uil) als papa hem af en toe door het luik naar buiten liet kijken. Maar het is voor een (grote) baby een paradijs om 24 uur per dag binnen grijp en knuffelafstand van zijn ouders te verkeren. Qua veiligheid en zorgen is het ons allemaal reuze meegevallen al kwam je af en toe dus handen te kort om met harde wind te gaan zeilen, maar daar hadden we ons ook een beetje op ingesteld (veel gemotord) en ook zonder Lau zou het weer een beetje tegengevallen zijn. We hebben alle vijf de eilanden bezocht, vinden Vlieland het mooist, Ameland het meest kindvriendelijk (Oudeschild vinden we zelf niet leuk/te massaal) en een echte aanrader (platbodems only) is de haven van Cocksdorp waar je moederziel alleen aan een vervallen steigertje ligt en zo het dorp achter de dijk inloopt. Met een baby zeilen is in ieder geval een aanrader !

Dick Westera (21-03-2008)

Leuke site, 17 jaar geleden moesten we het allemaal zelf uit- en ondervinden. Mijn 2 zoons gingen mee vanaf 4 en 10 maanden ook op zee naar veelal Denemarken. Mijn advies gebruik nooit een zelfopblaas reddingvest, ik herinner me dat er een keer een kind is verdronken doordat het vest niet opblies. Wij hadden vesten van Besto omdat de kraag prettig zit, een te grote kraag is vervelend voor de kleintjes als ze de wind in de rug hebben vanwege het opwaaien. Ieder voorjaar gingen ze met kleren en vest aan in het zwembad om te kijken hoe ze bleven drijven en voor hen te weten hoe het is als ze onverwacht te water zouden gaan. Een gevaar is te grote vesten omdat ze eruit kunnen glippen dus niet op de groei kopen. Kinderen kun je al op jonge leeftijd ( 3,4 jaar )bij het varen betrekken sturen, de schootlieren bedienen, navigeren, boeien zoeken, stootwillen ophangen maar ook aan- en afmeren op de motor, een paar flinke stootwillen gebruiken. 1 Keer had ik een dilemma, we kwamen in een enorme onweersbui terecht op snel stromend water ( de Eems ) die bijna een uur duurde en er was nauwelijks zicht. Moet je de kinderen dan buiten halen met reddingvesten aan, directe veiligheid of laat je ze in de kajuit spelletjes doen met in dit geval hun moeder, een indirect gevoel van veiligheid. Ik heb voor het laatste gekozen en ze hebben niets van het noodweer gemerkt en hebben geen angst ontwikkeld. Maar ik heb me nog vaak afgevraagd wat er gebeurd zou zijn als we bijvoorbeeld een aanvaring hadden gekregen met een schip of een grote zeeton of waren vastgelopen. Dit is echter ook een kwestie van vertrouwen in jezelf. Groeten Dick

Ben Bronsvoort (02-02-2008)

Zeer goed deze tips. vooral over het voorkomen is beter dan genezen en het dragen van een zwemvest is altijd een must zelfs voor kinderen die kunnen zwemmen omdat de kinderen de kracht nog niet om het lang uit te houden. Onze zoon van 5 ging vorig jaar in Den Helder te water met een automatisch zwemvest aan bij het vissen op krabbetjes. De schrik zat er goed in kan ik u zeggen. Bij iedereen maar alles goed en een goede les. Mocht het kind overboord gaan is het zeer snel lokaliseren heel belangrijk. Ook hier zijn systemen voor als een Joon en het MOB-pakket. Ik hoop dat u het nooit nodig heeft.

Robert (21-12-2007)

Complimenten en dank voor deze website, en veel succes ermee. Wij hebben kids van 3,5 en 5,5 jaren (die halfjes vinden ze erg belangrijk ;-) , en ik hoop heel wat prettige nautische mijlen met ze te gaan beleven. Groet !

Geef hier uw tip of mening