Flottielje zeilen

Om te kunnen zeilen in bijvoorbeeld de Middellandse zee of het Caraibisch gebied is het meevaren met een flottielje een goede optie. Je zeilt dan met je eigen (huur-)schip en eigen bemanning in de mooiste zeilgebieden.

Voorbeelden van aanbieders van flottieljes die zich (ook) speciaal richten op gezinnen met kinderen zijn Berend Botje Yachting (Turkije, Griekenland, Kroatie, Italie, Cariben) en Tip Top Sailing (Griekenland, Kroatie en Turkije).

Flottielje zeilen met je eigen boot kan natuurlijk ook. Vanuit Nederland kun je bijvoorbeeld meezeilen met de flottieljes (Adventure Cruising) van OceanPeople. Zij organiseren sinds 2002 “flottieljes op eigen jacht” naar bestemmingen die net even wat verder weg gelegen zijn dan waar je normaal met je eigen boot komt. Voorbeelden van bestemmingen: Land’s End, Kanaaleilanden, Noord- en Zuid-Bretagne, Noorwegen en  Zweden. Een flottielje bestaat uit een vloot  van vaak 20-25 zeiljachten van 30 tot 60 voet en een heleboel gezinnen met kinderen. Voor veel ouders is het een heel relaxte manier om in nieuw vaargebied te komen, terwijl OceanPeople de zorg van routeplanning, havens, meteo en eventuele problemen voor zich neemt.
Paul Mattijsen van OceanPeople: "De groep kinderen die meegaan met de flottieljes is altijd erg leuk in de omgang met elkaar, van klein (ca. 4jaar) tot groot (tieners). Ze spelen bij elkaar aan boord, in de havens en de groteren gaan met elkaar naar de bios of stappen. We organiseren tijdens de reizen regelmatig steigerborrels (voor papa’s en mama’s), BBQ’s en een potluck/feest."


We zijn benieuwd naar ervaringen van ouders met flottielje varen.

Link naar de tip van Eva: Ionian Sailing Adventures. Lees haar enthousiaste verhaal op haar weblog.

 

Meezeilen met het gezin

Op het IJsselmeer en de Waddenzee varen een paar honderd oude klippers en tjalken die passagiers meenemen op meerdaagse zeiltochten. Deze schepen zijn allemaal comfortabel ingetimmerd voor groepen met eigen slaaphutten, een ruim dagverblijf met keuken en sanitair. Sommige van die schepen bieden reizen aan waar je met het gezin aan deel kunt nemen.

Zo kun je bijvoorbeeld meevaren met Michiel en Ieke Goeman op De Arend http://www.zeilenmetmichiel.nl/familiezeilreis.html. Zij verzorgen al een aantal jaren zo'n zeilreis voor gezinnen met kinderen op hun schip De Arend, een mooie hektjalk uit 1892. Omdat ze zelf kleine kinderen hebben die vaak meegaan, weten ze goed hoe zeilen met kinderen leuk en veilig blijft. Voor de kinderen is zeilen op zo'n groot schip een belevenis, je ziet ze groeien als ze met de machtige helmstok staan te sturen. Met 15 slaapplaatsen is een groep op De Arend niet heel groot, maar groot genoeg voor de kinderen om speelkameraadjes te vinden, en de ouders maken het samen ook gezellig met een hapje en drankje aan dek. De zeilreis moet natuurlijk leuk zijn voor de kinderen. Dat betekent bij voorkeur niet te lang achtereen zeilen. En ook zo varen dat de kinderen actief mee kunnen helpen met bijvoorbeeld zeil zetten en sturen.

 

Share/Bookmark

Tips en meningen

Anna de Jong (17-05-2016)

Hallo, Ik ben Anna van Zeiljachthuren.nl Zeiljachthuren.nl is al sinds jaren expert op het gebied van Zeilvakanties. Naast verhuur met of zonder schipper bieden wij ook de mogelijkheid om te zeilen in een flottielje. Dat is een ontzettend leuke manier voor kinderen om het zeilen te ervaren. In veel van onze flottieljes varen gezinnen met kinderen van allerlei verschillende leeftijden. Zeilen kan bij ons op alle denkbare poplaire bestemmingen. Ik denk dat het een idee kan zijn om een link naar www.zeiljachthuren.nl te plaatsen op uw website. Ik hoor graag van van u als er nog vragen zijn. Met vriendelijke groet, Anna de Jong

Robert marseille (21-07-2013)

Ervaring met TipTopSailing. Ale eerste: ik ben volledig onafhankelijk en niet verbonden aan een concurrerende organisatie. Wel ben ik een vader die betrouwbaarheid en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan! Sinds vorige zomer hebben wij een eigen boot op corfu en zijn voor de gezelligheid een week mee gegaan met een TipTop flottielje. Toen ik met onze zoon op dag 2 met spoed naar het ziekenhuis moest, bleven mijn vrouw met onze dochter (3jaar) alleen achter. De flottielje leiding (mede eigenaar van TipTop) zei doodleuk tegen mijn vrouw: De flottielje moet verder... Zonder enige vorm van verdere betrokkenheid werd mijn vrouw en onze dochter alleen achtergelaten. De vraag: "redt je het alleen met je dochter?" werd ook niet gesteld. Toen ik hier de flottielje leiding een paar dagen later op aan sprak, kreeg ik een reactie in de trant van: Hier heb ik geen tijd voor. Ik moet naar mijn klanten. Kennelijk werden we, ondanks dat we gewoon betaalden voor de flottielje, niet als klant gezien.

Roel Jakobs (16-05-2012)

Zeilen met kinderen in Griekenland. Wij zeilen elk jaar een aantal weken in Griekenland via Sunny Sailing. Als je een verhuurder zoekt met kwaliteit en oog voor de veiligheid van een ieder dan zit je bij Sunny Sailing goed. De verzorgende routes zijn geweldig en de begeleiding 24/7. Een aantal jaren geleden nog een ongeluk gehad aan boord en dan weten ze precies hoe en wat. Medische zorg is in Griekenland eenvoudig, maar goed. Artsen zijn zeer kundig. Wel zo veilig met kinderen aan boord.

Joran (03-03-2011)

Wij zijn vorig jaar met mijn twee zoons van 2 en 7 weken naar Lefkas geweest. Gaat prima. Afstanden zijn beperkt en het weer in het Lefkas-gebied is vrij rustig. Hebben wel weer eens in een flottielje meegevaren, omdat dat voor de kids met name leuker is (meer contact met andere kinderen). Zelf eerdere ervaringen met Berend Botje, Occ en nu met Sunny Sailing. Is bij allemaal prima bevallen. Voordeel van Sunny is dat ze met eigen boten varen en de boel echt goed voor elkaar hebben. Niet aarzelen, gewoon doen!

Evelien (19-01-2011)

Wij hebben het ook gedaan met 4 volwassenen en een peuter van 21 maanden. Van huis een net meegenomen en dit gelijk bevestigd, zodat we de railing een stuk veiliger hadden gemaakt. Eigen zwemvest meegenomen en een opblaasbaarvestje als reserve, mocht hij overboord vallen (niet gebeurd). De dagafstand in het ionisch gebied is prima te doen en de bijboot gaf de nodige afleiding. Daar het gebied niet overal zo touristisch is en dus geen kinderstoelen heeft, hadden we een opvouwbaar hangstoeltje voor aan de tafel meegenomen. Hierin kon hij ook zitten tijdens varen en eten aan boord. Wij hebben echt een succes vakantie gehad en zouden zo weer willen.

Paul (07-08-2010)

Afgelopen jaar zijn wij (4 volwassenen en 1 kindje van 1.5 jaar oud) gaan zeilen in Griekenland. Wat was dat een super vakantie!! Van te voren natuurlijk wel afgevraagd of het verstandig zou zijn maar gewoon gedaan en alleen maar lol, het land is prachtig de ionische zee is super rustig en de grieken zijn alleraardigst. Mocht je het overwegen dan zeg ik: niet langer twijfelen maar gewoon doen. Bereid je goed voor en zorg voor wat afleiding aan boord en vooral iets van een opblaasbootje want de zee is diep en voor hele kleine kindjes wel wat onrustig. Voor tips en ideeen mail je maar. Groet, Paul

Geef hier uw tip of mening