Reddingsvestjes

Het reddingsvest is wel het meest essentiele product voor de kinderen aan boord van een schip. Een reddingsvest on-line kopen kan op bijvoorbeeld: www.scheepsgoed.nl/reddingsvest of op www.reddingsvest.nl.

Informatie van de Stichting Consument en Veiligheid:
Een reddingsvest is een vest met een kraag om de nek, gemaakt om verdrinking te voorkomen. Het draait een drenkeling op de rug, zodat de mond en neus boven water blijven. Zelfs een bewusteloos persoon kan er niet mee verdrinken. U kunt al reddingsvesten kopen voor kleine baby's van 2 à 3 maanden. Er bestaan ook drijfhulpmiddelen, vroeger zwemvesten genoemd.

Verwar een reddingsvest niet met een zwemvest. Zwemvesten hebben niet het vermogen om mensen op de rug te draaien. Doe uw kinderen alleen een zwemvest om als ze al kunnen zwemmen en op beschut water zijn waar snel hulp aanwezig is. Als u uw kinderen op een boot meeneemt, zorg er dan voor dat ze reddingsvesten dragen.

Gebruik een reddingsvest niet in de volgende situaties:

  • in ondiep water waar uw kind de grond kan raken. In dit geval draait uw kind niet vanzelf op zijn of haar rug.
  • als uw kind een normale wegwerpluier draagt. Omdat deze luiers lucht vasthouden, komen de billen boven het water uit en gaat het hoofd kopje onder. Doe uw kind dus geen luier aan of gebruik een speciale zwemluier

Reddingsvesten zijn er in drie categorieën van drijfvermogens. Welk reddingsvest u koopt, hangt af van het soort water dat u op gaat, wat u gaat doen en welke kleding uw kind draagt. Het drijfvermogen wordt uitgedrukt in N (newton). Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen het vest heeft en des te beter het hoofd boven water wordt gehouden.

Categorie Omstandigheden Kleding
100 Newton
EN 395
Binnenwater, beperkt veilig Lichte kleding
150 Newton
EN 396
Buitengaats, veilig bij bewusteloosheid Regenkleding
275 Newton
EN 399
Open zee, zware omstandigheden Zware (waterdichte) kleding

Koop altijd een reddingsvest dat past bij het gewicht van uw kind, koop het nooit 'op de groei'. Het vest moet goed passen, wil het goed functioneren. Test het vest eventueel samen met uw kind, bijvoorbeeld in het zwembad. Valt uw kind later 'echt' in het water, dan is de kans dat hij of zij echt in paniek raakt een stuk kleiner.

Er zijn verschillende merken met reddingsvesten speciaal voor kinderen, waaronder Besto en Helly Hansen.
Wij zijn erg benieuwd naar uw ervaringen met de verschillende soorten reddingsvesten die op de markt zijn. Kiest u voor een automatisch zelf opblazend zwemvest of juist niet? Wat vinden de kinderen lekker zitten en waar heeft u op gelet bij de aankoop?

Onze persoonlijke favoriet voor de kleinsten (tot 10 en tot 20 KG) zijn de Besto Bebe reddingsvesten, vanwege het draagcomfort, de sluiting achterop de rug en de stevige aanlijnlus. Deze zijn te koop bij www.scheepsgoed.nl.

Een aanbeveling van Corrie:
"Ik zou zeker op de site vermelden dat opblaasbare reddingsvesten voor kleine kinderen niet aan te raden zijn! Wij hebben een keer gezien dat een klein kindje overboord viel en onder water verdween. Daarna werd het kind gelanceerd vanuit het water (net als wanneer je een bal onderwater houd en loslaat) Het kind was hier ook erg door geschrokken! Wij hebben onze kinderen pas een opblaasbaar reddingsvest gegeven nadat ze hun C diploma hadden gehaald, als een soort beloning zeg maar. En controleer ze goed op eventuele lekken (ook nieuwe!)".

 

Share/Bookmark