Voor ouders

Voor ouders die graag (beter) willen leren zeilen zijn er natuurlijk legio aan zeilscholen.

Er zijn een aantal zeilscholen die speciale aandacht geven aan gezinnen, bijvoorbeeld Tip Top Sailing (kijk onder 'cursussen op maat', het kinderarrangement) in Willemstad (NB). Terwijl de ouders zelf les krijgen op een zeiljacht, krijgen de kinderen zelf ook les op een eigen zeilboot.

Een andere aanbieder van een 'gezinscursus' is Pyxis Mare, waar je met het hele gezin les krijgt op een Jeanneau Sun Odyssey 40.3. Gezinscursussen worden gegeven in Nederland (thuishaven Flevo Marina), maar ook in Kroatie of Griekenland.  

Een enthousiast verhaal met foto's van een gezin dat een 'gezinsweek' van 'Sailfun' (Loosdrechtse Plassen) beleefde is te lezen en te zien op deze website. Het hele gezin leert bij Sailfun zeilen op een kajuitjacht en er wordt de laatste dag ook aandacht besteedt aan zeilen in een Valk.

MaxNautic (Muiderzand) biedt aan om een dagje te 'oefenen' om te zeilen met de kinderen aan boord, om de drempel te overwinnen met de kinderen te gaan zeilen. Zoals ze het zelf omschrijven: 'MaxNautic biedt u de mogelijkheid om het zeilen met kinderen uit te proberen op ons zeiljacht met onze begeleiding. Veel mensen willen wel zeilen met kinderen maar kijken er tegen op om de eerste stap te zetten'

Tip van Rein: Tijdens de 'Family week' van Krekt Sailing krijgen de ouders op hun eigen niveau zeilles op een valk of kajuitjacht en de kinderen krijgen in opti's, lasers of valk les. Dit alles doen ze vanuit een driemast klipper zwervend door Friesland'.

Share/Bookmark

Tips en meningen

Sarah (09-01-2021)

Beste, Wat een leuke website! Wij wonen zelf ook op onze zeilboot en zijn ook van plan hier op te blijven wonen, ook als er gezinsuitbreiding komt. Nu is het zo dat ik een grote schrik heb opgedaan met het zeilen. Ik kan in theorie wel zeilen maar in de praktijk ben ik vooral als de boot gaat hellen, enorm bang. Dan krijg ik enorm negatieve gedachtes ("straks gaan we kapseizen en zijn we alles kwijt") Graag wat tips.

Gemma (30-01-2011)

@Laura Ik heb je vraag over cursussen voor 'bange volwassenen' voorgelegd aan de volgers op twitter en kreeg onderstaande reacties: 1) Ned. Ver v toerzeilers organiseert zeemancipatiedagen, voor en door vrouwen. Alleen voor leden, leuke vereniging niet duur 2) http://www.ikwilzeilles.nl 3) Zou zelf priveles op eigen schip nemen in zo'n geval. Kost niet eens veel meer dan cursus en rustig op eigen boot is heel fijn! Zeker met zo'n kleintje erbij. Ik hoop dat dit je verder helpt en dat je straks samen met man en kind kunt genieten van het zeilen! Groet, Gemma

Laura (27-01-2011)

Is iemand bekend met een zeilschool die cursussen geeft voor volwassenen die bang zijn? Mijn man is een zeilverslaafde en wil graag met ons 1,5 jarig kind en mij zeilen. Echter ik ben bang en wil dit bovendien niet doorgeven aan ons kind.

Rein (06-05-2009)

Hallo, Krektsailing heeft een speciale family week, waarbij ouders op hun eigen niveau zeilles krijgen op valk of kajuitjacht en de kinderen krijgen in opti's, lasers of valk les. Dit alles doen ze vanuit een driemast klipper zwervend door Friesland. Hele positieve ervaring heb ik hiermee en een echte aanrader voor zeilende ouders! Groet Rein

Marieke Zeilschool Pyxis Mare (10-11-2008)

Reactie op Tjacko: Juist bij onze gezinscursussen schenken we veel tijd en aandacht aan veiligheid. De ouders en de "grotere" kinderen kunnen de man over boord manouevre leren als ze dat willen. Maar voor een gezin is het juist ook belangrijk belangrijk om als gezin te leren varen en manoeuvreren zodat je naast een veilige, ook een gezellige zeilvakantie hebt! Naast de gezinscursussen geven we aan de ouders ook CWO cursussen. Als je zelf echt goed wilt leren zeilen dan raden we altijd deze cursus ook aan, naast de gezellige gezinscursus! Groeten, namens Zeilschool Pyxis Mare, Marieke

Tjacko (20-07-2008)

Speciale cursus voor ouders die met kinderen varen is een goede marketing praktijk. Mijn advies: ga naar een erkende zee zeilschool waar je leert over veiligheid. Veilig manouvreren, veilig gijpen, veilig overstag, veilig navigeren, etc. Met name de man over boord manouvre vind ik een belangrijk onderdeel dat zowel perfect door de vrouw als door de man uitgevoerd moet kunnen worden. Het traditionele rollenpatroon, vrouw beneden bij de kinderen, man buiten voor de boot kan snel veranderen in: man in water, vrouw in paniek (die niet weet hoe man binnen te halen). Ik ben benieuwd hoe anderen omgaan met veiligheid aan boord (aanlijnen, reddingsvest, etc). En, oefenen mensen procedures als Man over boord wel eens?

Geef hier uw tip of mening