Baby aan boord


Varen met een baby aan boord is eigenlijk heel gemakkelijk, is onze ervaring. Een baby kan zichzelf nog niet verplaatsen en slaapt nog lekker veel. Een luier verschonen onder helling is niet altijd eenvoudig, maar ook dat lukt echt wel.

Slapen
Erg jonge baby’s kunnen prima slapen in de bak van de kinderwagen. Klem deze vast met een slingerzijl bijvoorbeeld. Een andere optie is een reiswieg of hangmatje ophangen in de kajuit. Deze slingert lekker mee met de boot. Wanneer de baby wat groot wordt voor de kinderwagenbak of hangmat, dan kun je bijvoorbeeld in de punt een veilige slaapplek creëren. Een afsluitbare kooi met een slingerzeil of -plank is ook een veilige slaapplek. Heb je de ruimte, dan kun je ook een campingbedje plaatsen in de kajuit (bij wegneembare tafels een goede optie).

Binnengekomen tip: bij internetwinkel scheepsgoed.nl is een bedrekje te koop. Inklapbaar en bijna onder elk matras te plaatsen. Je kunt het hekje plaatsen waar je 'm op dat moment nodig hebt, erg handig als je overdag tijdens het varen je kindje in de gaten wilt houden.
Ook te koop op scheepsgoed.nl is een slingerzeil van Gaastra. Hiermee kun je ook op eenvoudige wijze een veilige slaapplek maken voor de kleintjes

Andere tip gelezen op het forum www.varen4u.nl: 'Wij hebben zelf een motorboot en hebben voor onze kleine (nu 5,5 week) een Travel-Cot van Deryan. Hij heeft hier heerlijk in liggen slapen in de kajuit vooronder'.
Naast Deryan reisbedjes zijn er nog vele andere reisbedjes op de markt, bijvoorbeeld het compacte en zeer lichte bedje 'Traveller' van Phil & Teds en het Nomad kids travel bed. Een heel mooi reiswiegje is het wiegje 'Nest' van Phil & Teds. Wiegje en tas gecombineerd, superlicht en handig!

Voeding
Wanneer een baby borstvoeding krijgt is het voeden erg eenvoudig. Je hoeft niets mee te nemen, je hebt de voeding altijd bij de hand. Wanneer een baby flesvoeding krijgt is het handig om voor het varen een thermoskan kokend water klaar te maken en de voeding vast af te meten. Meng het kokende water op met wat koud (mineraal)water om de goede temperatuur te krijgen. Neem verder een voorraadje Olvarit groenten en fruit potjes mee voor momenten dat je geen zin hebt om te koken of bananen te prakken.

Spelen
Wij hebben van een bank een speelplek gemaakt, rondom lekker veel kussens (tegen het omvallen) en afgebakend met een net. Eigenlijk een soort box. Dit is tevens een veilige plek om de kinderen in te zetten bij manoeuvres als aanleggen, wegvaren en in sluizen. Als je genoeg ruimte hebt aan boord kun je natuurlijk ook een wipstoeltje of een campingbedje meenemen waar de kleine in kan spelen. 

In de kuip
Een baby kan prima een tijdje in de Maxicosy zitten/liggen. Zet de Maxicosy uiteraard wel goed vast. Wanneer de baby zelfstandig kan zitten, kunnen ook fietsstoeltjes en andere zitjes worden gebruikt (meer hierover onder de rubriek ‘zitten’). Een plek onder buiskap is ideaal, deze biedt bescherming tegen de zon en tegen spatwater. Bescherming tegen de zon is sowieso erg belangrijk. Denk aan een parasol, zonnescherm of maak zelf een zonnetentje van een doek. 

Aan de wal
Een draagzak/buikdrager is erg handig voor het vervoer van de baby. Hiermee kun je ook met een veilig gevoel van boord stappen, zonder bang te zijn dat je je kindje laat vallen. Een fijne buikdrager is de buikdrager Pepe van Phil & Teds. Wanneer je de ruimte ervoor hebt kun je natuurlijk ook het onderstel van de kinderwagen meenemen. Wanneer de baby te groot wordt voor de buikdrager is een rugdrager bijzonder gemakkelijk. Relatief klein op te bergen en de kinderen vinden het erg leuk om zo hoog te zitten. Een superfijne rugdrager is de 'Escape' van Phil & Teds. Uiteraard is een klein opvouwbare buggy ook erg praktisch, ook om je boodschappen in te vervoeren…
  
Badderen
Je kunt je baby natuurlijk mee onder de douche nemen (hoewel er ook veel baby’s zijn die dit niet prettig vinden). Het afdrogen en aankleden is dan soms wel een beetje improviseren. Steeds meer jachthavens in Nederland hebben een speciale ‘babyroom’, met een babybadje en een aankleedtafel, heel erg handig! Aan boord kun je de kleine ook in een emmer wassen of in een opblaasbaar babybadje. Als je genoeg ruimte hebt kun je ook het babybadje van thuis meenemen. De kaartentafel is over het algemeen een prima aankleedtafel.
Nieuw zijn de geweldige opvouwbare badjes, Flexibath. Zie ook www.flexibath.nl. Dit badje is o.a. te koop op de site www.geboortewinkel.nl en is geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar.  


Tips voor tijdens het varen:
  • Geef de baby voor vertrek een voeding en een schone luier.
  • De meeste baby’s vallen in slaap van het geluid van de motor…
  • Kies een gunstige koers, een baby verzorgen onder helling is niet zo makkelijk. Kies voor een bestemming die onder halve of ruime wind te bereiken is.
  • Blijf bij slecht weer (harde wind) in de haven en vaar indien mogelijk kortere stukken.
  • Zorg dat er altijd iemand beschikbaar is voor de baby. 

Lees ook eens de tips/ervaringen op de site van Berendbotje (flottielje zeilen) over het zeilen met een baby van 3, 6 en 9 maanden in Turkije, Griekenland en de Cariben. Met veel foto's.

De leukste watersport artikelen koop je bij Scheepsgood.
Share/Bookmark

Tips en meningen

DannyBanden (16-03-2017)

Hey is dit ook handig om mee te nemen? Ik heb dit recent aangeschaft en weet het niet zeker. <a href="https://www.jantjevanalles.nl/hobby-en-vrije-tijd/opblaasbare-stoelen-en-bedden/disney-cars-tc85927cr-opblaasbare-kinder-fauteuil">Disney car opblaasbare stoel</a>

Maike (13-07-2014)

Dag, Wij zeilen met 3 kinderen (8, 6 en 3 jaar). De oudste 2 slapen samen in één kooi (120 cm breed) achter. Als ze gaan slapen beginnen ze wel apart. Eén voor in de punt en de ander achter (om en om). 's Avonds heisen we er eentje terug naar de achterkooi. Dat voorkomt veel geklier..De jongste slaapt in de ruimste kooi achter, we hebben een kiddyguard hekje gemonteerd. Grote voordeel is dat het doorzichtig is en hij het hekje zelf niet open kan krijgen. Daarnaast nemen wij altijd één grote plastic box mee met al het speelgoed (duplo, playmobiel e.d.). Zodra het badtijd is wordt de box omgekieperd en dient het als badje. Zelfs de oudste zit er nog wel eens in. groeten Maike.

Fie (09-05-2014)

Hey iedereen, wij zijn bijna 12weken zwanger, wij wonen reeds negen maanden op ons bootje en zijn niet direct van plan terug naar het barre noorden te trekken, iemand tips rond bevallen in het buitenland, baby's met dubbele nationaliteit,... Groetjes Fie

Koen Pauly (18-06-2013)

We hebben 4 kinderen: 6,4,2,0 jaar. De twee oudste slapen in de punt, maar niet meer op volle zee! Ik heb het meegemaakt dat één van de jongens tot tegen het plafond vloog toen de neus een golf nam. Het was gedaan met slapen; en meteen stak zeeziekte de kop op, tweede belangrijke les geleerd: droge en warme reservekledij bij de hand houden. Idem ervaring met een hangmatje, de jongste slaapt thuis ook overdag in een hangmat, is het dus echt gewend, en lukt op de boot prima. Maar als de boot een golf pakt, kan dat ding hevig slingeren! Het is voor ons wellicht nog meer schrikken als voor de baby... hoe lossen jullie dat op? Elastisch koord dwarsscheeps had ik gedacht, zou dat een oplossing zijn? PS wij varen vanuit Blankenberge, dus de golven horen er gewoon bij. Wel al gemerkt dat de motor inderdaad een ideale rustbrenger is: de twee jongste slapen er erg graag vlak naast, ook bij zwaarder weer...

Liesbeth (23-03-2013)

Wij hebben onze zoon Timo (nu anderhalf) vorig jaar aan boord van ons Waarschip 730 veel in de Ikea kinderstoel zonder de poten gehad. In de kuip tijdens het varen hadden we hem met een band aan de zeereling vastgemaakt (stond gewoon op de banken) en ook binnen was het handig tijdens het eten. Verder grote kussens op de kuipvloer en veel speelgoed. Ik ben benieuwd hoe het komend seizoen zal gaan, nu hij zelf op de banken kan klimmen en een stuk mobieler is.

Ilse (09-06-2012)

In de categorie slapen aan boord/peuter: een heerlijke peuterslaapzak van Nomad,type sleepy hero voor jongens en type sleepy beauty voor meisjes. Ook bij een graad of 6 in de kajuit een lekker warm nestje en bij warm weer kan de rits aan de onderkant open. Slapen aan boord is een feestje ;-)

Bart (07-05-2012)

Wij hebben onze 10 weken oude dochter tijdens het zeilen in de maxicosie gelegd. Deze hadden we vastgebonden op het cadanisch kookstel. Dit werkte fantastisch. Tijdens de nacht sliep ze in de reis wieg voor in de punt.

Jan (04-05-2012)

Hoi, Weet iemand hoe hoog het verticale deel van het Gaastra-slingerzeil is? Op de site staat 90 cm, maar zo te zien is het veel minder. Dank!

saskia (10-06-2011)

Wat een leuke site: Wij hebben 3 kinderen. Inmiddels zijn ze 6 en 4 (tweeling) jaar oud maar vanaf de babyleeftijd gaan ze met ons mee in onze motorkruiser. Ze sliepen met zijn drieën in de punt toen ze bijna 3 en 9 maand oud waren. Wij hebben de voorkant dichtgemaakt met een bedrekje van Ikea. De kleintjes lagen in een slaapzak op de kussens. Badderen deden wij gewoon in de wasbak van de keuken. Daar pasten ze wel in. Ik gebruikte het matje van de verzorgingstas. Ook heel handig zijn vochtige washandjes. Toen ze wat ouder werden zaten ze bij ons aan de dinette te eten op stoelverhogers die je kunt gebruiken om van een keukenstoel een kinderstoel te maken. Wegwerpslabjes zijn dan ook en uitkomst.

anouk (17-03-2011)

Hoi ester, onze jongens, toen bijna 1 en 2,5 sliepen afgelopen zomer ook samen in de punt. Wij hebben bij prenatal een bedrekje gehaald dat je deels onder de matras kunt schuiven (onze kussen waren in de lenget gesneden) we legde de oudste vaak een kwartiertje later in bed zodat ze elkaar niet wakker hielden. We legde ze ook andersom zodat ze met de hoofden niet bij elkaar lagen, dus de voeten van een een aan de kant waar de ander zijn hoofd had. 2 dagen en nachten even afzien om in het ritme te komen en daarna super vakantie gehad

noelle (03-03-2011)

hoi esther, wij hebben een zoontje van 5 en een meisje van 1 jaar deze slapen samen in de punt die open is. wij hebben er een gordijn voor gehangen zodat het donker is. omdat het open is hebben we haar in een deryan tentje liggen en een houten plank in het midden gezet zodat ze niet bij elkaar kunnen. alleen als ze zitten (wakker) kunnen ze er overheen kijken. dit is ideaal ook omdat ze ieder een eigen speelplek hebben zo als zij iets ouder is. gewoon een plank van de bouwmarkt op maat zagen en klaar. bij ons was het nog zo dat de kussens horizontaal gesneden waren en er dus geen plank tussen kon maar daar heb ik de stof vanaf gehaald en ze verticaal gesneden en daar een hoeslaken omheen gedaan. als ze straks ouder zijn kan ik alles weer in oude staat terug brengen. succes

esther (28-02-2011)

Hallo, wij gaan komende zomer weer lekker op vakantie met de boot, net als vorig jaar. Toen sliep onze zoon alleen in de punt. Nu heeft hij een zusje, komende zomer is hij 2 jaar en onze dochter ongeveer 10 maanden. Wie heeft ervaring met twee jonge kinderen die samen in de punt slapen? Moeten we dan zo'n bedrekje aanschaffen? groet Esther

Claire, Sara en Marten (10, 8 en 6 jaa) (06-01-2011)

Babies aan boord is nog het makkelijkst - wel veel extra troep, maar gewoon de bak van de kinderwagen in de hondekooi klem zetten en je hebt een veilig bed. Met borstvoeding hoef je niets warm te maken - ideaal. Toen Claire nog een baby (en alleen) was zeilden wij gewoon nog naar Engeland, zelfs met (niet voorzien) windkracht 7 geen probleem.

cisca (20-07-2010)

hallo Vivian lees net het berichtje over het luik met de maxi cosi. hebben jullie dat nog waar komen jullie vandaan? en hoe groot is het?

Joke (16-07-2010)

Hallo, Ik heb een vraag; is een zwemvest verplicht voor kleine kinderen, voor het varen met een motorsloep, dit willen wij komend weekend gaan doen voor zo'n twee uur? Hartelijk dank

Maud (15-07-2010)

Onze dochter van 10 maanden gaat ook met ons mee op de zeilboot. Op de achterplecht, aan de binnenzijde van de railing hebben wij een GMG fietszitje gemaakt daarin zit ze veilig tijdens het zeilen. Wanneer wij achter het anker liggen, hebben wij een soort schommeltje voor aan de giek. Een klein opblaasbaar babybadje past precies in de kuip en komt alleen met warm weer tevoorschijn. Ook hebben we een laag stoeltje dat uitgeklapt kan worden waar een tafeltje aan vast zit. Deze is voor tijdens het eten. Voor in de punt staat een Deryan tentje. Maar met die hittegolf van de afgelopen weken is dat wel behoorlijk heet! We hebben dan ook een boxkleed in de tent gelegd, zodat ze niet op het plastic onderzijl van de tent hoeft te liggen. Zo te lezen pionieren we allemaal! Trial & (hopelijk geen) Error!

Bianca (22-06-2010)

wij varen elk weekend en dan is het varen zelf maar een heel klein stukje, maar het gaat prima...zou ook super goed te doen zijn om langere stukken te varen...onze kleine is nu 11 weken en slaapt nog gewoon in zn reiswieg voor in de punt, maar wanneer hij daar te groot voor wordt dan hebben we al een campingbedje klaarstaan...verschonen doe ik gewoon op ons bed met het verschoningsmatje uit de luiertas en heb nu wel een waskussen gehaald nog extra voor op de boot te houden...voor het badderen hebben we gewoon een simpel opblaasbadje en mocht het erg mooi weer zijn en heel warm dan hebben we ook zo een baby zwemband met zitje (maar dat gebruiken we pas als t echt heeeeeeeeeeel warm weer is en dan nog ff alleen in zwembadje) en we hebben voor als hij straks ouder is gewoon een hele simpele goedkope buggy die we in een hoekje leggen en dan heb je overal de buggy bij de hand///groeten bianca

Ilse (24-05-2010)

Dank jullie wel voor alle tips&ideeen; leuke, handige site! We zeilen zelf in een Kolibri560 en voor dit seizoen is de uitdaging om onze boot zo in te richten dat het ook een prettige verblijfplaats is voor onze zoon van 8 maanden; zeker met het hobbelige water op het IJsselmeer. We zeilen het liefst elk weekend; weer of geen weer! Aangezien onze leefruimte beperkt is, zijn we op zoek naar praktische, kleinschalige toepassingen, zodat de boot gemakkelijk om te bouwen is van vaarklaar, naar 'keuken', naar slaapgelegenheid. Iemand ervaring met kleine kinderen aan boord van een Kolibri? We horen het graag!! Vriendelijke groet, Ilse

Lies (25-08-2009)

Wij varen veel met onze mannen (4jr, 2,5jr en 9mnd) en varen vaak s'avonds als de kinderen slapen. De mannen slapen heerlijk op het geluid van de moter en worden s'morgens weer ergens anders wakker. Leuk voor de afwisseling en geeft ons wat vrijheid onder het varen. Ook vinden wij het altijd heel bijzonder om in de schemering of het donker te varen.

ingrid (28-07-2009)

ik heb een hangmatje via marktplaats gekocht, zo een die je ook als draagzak kunt gebruiken het heet een "babybag van premaxx". De uiteinden heb ik met touwtjes stevig aan 2 haken geknoopt boven de zitbank in de kajuit. in de lengte van het schip (zodat het goed meebeweegt tijdens het varen, iets scheefhangen is dan geen probleem.)

Jet (27-05-2009)

Slaapzak van merk Combisleeper is ideaal, heeft namelijk een binnen en een buitenzak, dus begin van de avond (nog niet zo fris) deel 1 aan en als je zelf gaat slapen deel 2 er overheen. Verder hebben wij een doorgestoken mast. En daarvoor een SeaSwing stoeltje aangeschaft. Gestut met handdoeken zat onze oudste er al met 3,5 mnd in (uiteraard niet langer dan ie in een maxicosi zou zitten). Hij had zo heel goed zicht op roerganger. Verder vinden wij het IKEA verschoonkussen met opblaasbare randen heel praktisch, vooral bij verschonen onder helling.

melanie (14-05-2009)

Dag Ingrid, wat voor een hangmat hebben jullie en waar en hoe bevestig je deze?

Ingrid (11-05-2009)

ons zoontje was 7 weken oud, en wij legden hem in een hangmatje aan boord, in de kajuit, goed vast maken, en het is een prima oplossing. ze voelen zich geborgen in een hangmat.

Fannie (07-04-2009)

Hoi, ik ben nu 6,5 maanden zwanger van ons eerste kindje en we hebben het plan om half juli de boot van mijn ouders naar Lissabon te zeilen. Met baby van dan ongeveer 4-6 weken! Alleen als alles goed gaat uiteraard. Hebben jullie tips en adviezen waar we aan moeten denken en wat we niet mogen vergeten? Het zeilen is onze 2de natuur, die kleine nog niet... groetjes Fannie

anouk (03-08-2008)

Hoi, wij varen veel in het voor- en najaar en omdat het voor onze zoon van een half jaar dan nog erg koud is hebben wij een gewone slaapzak gekocht. Deze vouwen we dubbel onder hem. Op deze manier kan hij gewoon in een slaapzak liggen die warmer is dan de meeste andere en toch niet naar onderen kruipen. Een ander voordeel is dat als ik hem naar bed doe dan laat ik de slaapzak nog open omdat de kajuit dan vaak nog warm is. "s avonds laat rits ik die dicht zonder dat ik hem hoef om te kleden

ron (22-07-2008)

Hallo,wij hebben een kleine van 8 maanden die natuurlijk ook meegaat. wij zijn lange tijd op zoek geweest naar een juiste box/slaapplaatsje voor de kleine. ons probleem was de afmeting van campingbedjes na een tijdje kwamen we de traveller van phil en teds tegen we hebben deze besteld ook al was de aanschaf redenlijk duur na onze mening toch het overwegen waard ook al is hij toch wel duur een mixs tussen een box en een slaapplek in een goede kwaliteit met een matrasje

vivian (15-06-2008)

Mijn man heeft voor ons zoontje een tweede kajuitluik gemaakt waar hij een maxi-cosi in heeft bevestigd. Zo kon ons zoontje vanuit zijn maxi-cosi meekijken naar wat er gebeurde aan boord. Is er iemand die dit ding gratis wil hebben? Het kajuitluik zal niet passen op elke boot maar dat heb je zo opnieuw gezaagd. Groet Vivian

diana (07-06-2008)

de safetysleep is nog steeds te koop. Ik heb hem bij prenatal gekocht. groet diana

wootski (07-06-2008)

Wij gebruiken ook de travelcot, een heerlijk tentje waar onze kleine man vanaf 6 maanden heerlijk in sliep, niet te vergeten dat de muggen geen kans hadden. Hij is nu anderhlf en slaapt er nog steeds in. Gelukkig past Gijs nog in de maxi cosi,z'n vaste plek op het dek, en als we gaan schipperen. Heeft iemand nog een tip voor als hij eruit groeit en de kuip gaat verkennen ?

Manon (31-05-2008)

Wij hebben goede ervaringen met de safetysleep(zie bericht Hanneke 21-12-07). Deze wordt nl. op medische indicatie ook veel gebruikt voor baby's met een reflux. Helaas worden ze niet meer gemaakt. Als ze weer ergens geproduceerd worden dan hoor ik het graag. Groet Manon

Michel (13-04-2008)

Hallo, wij zetten onze kleine man van 1 jaar in een kinderstoel die je aan de tafel kunt klemmen, zodat hij ons steeds kan zien. speelgoed op tafel....dat schuift dan steeds heen en weer wat een hoop lol oplevert. door het raam kan hij dan ook over het water kijken dus houdt hij het best een tijdje vol. zeker een leuke site. groeten michel

hanneke (21-12-2007)

Hallo, ook wij hebben gezeild met een baby van 2 mnd. (rondje atlantic) en wij hadden een safety sleep voor de baby. Die is eigenlijk een soort zweedse band. De onderste band doe je om het matras heen. (of kussen van de bank) en daarop vast genaaid zit nog een band waar je de baby in legt. Deze sluit met klittenband. Een ideaal ding en ze kunnen er redelijk lang in liggen totdat ze door hebben dat je de klittenband kan los trekken. Leuke site overigens. Groet Hanneke

Geef hier uw tip of mening