Gezondheid

De gezondheid van kinderen aan boord is van groot belang, met name wanneer er langere zeilreizen worden gemaakt. Maar ook tijdens korte tochten zijn onderstaande tips van belang.

Acute zorg bij ongelukken met kinderen1) EHBO
In het ideale geval heeft 1 van de ouders EHBO gevolgd en bijgehouden. Dit kan zelfs via een on-line cursus, bijvoorbeeld bij www.iedereenehbo.nl (tip van Tjarda). Een boek over eerste hulp bij ongelukken kan in sommige gevallen ook uitkomst bieden. Bijvoorbeeld het boek:
Acute zorg bij ongelukken met kinderen - Dorling & Kindersley
Eventueel: in noodgevallen medisch advies vragen via de marifoon bij kuststations.

2) Boordapotheek:
Wat is noodzakelijk?
·                 EHBO koffer
·                 Pleisters
·                 Schaar, pincet, thermometer
·                 Zalf voor insectenbeten, verbrande huid en wondzalf
·                 Paracetamol (koortsverlagend, pijnstillers)
·                 Neusdruppels
·                 Middel tegen verkoudheid
·                 Middel tegen diarree en constipatie
·                 Zeeziektepillen
·                 Antibiotica (tijdens verre reizen)
 
3) Zeeziekte
Een baby is in de regel praktisch nooit zeeziek. Zeeziekte komt het meest voor bij kinderen van rond de 8 jaar oud. Uiteraard zijn er uitzonderingen.
De beste bescherming tegen zeeziekte:
·                 Warme droge kleding
·                 Frisse lucht (in de kuip zitten)
·                 Strak vooruit kijken, fixeren op kust of horizon
·                 Anticiperen op golven

·                 Volle maag: brood beschuit eten


Het uitgangspunt is natuurlijk om proberen zeeziekte te voorkomen, zoals Leonieke Blaauwgeers in haar
artikel '10 tips voor zeilen met kinderen' beschrijft:
"Voorkom zeeziekte, want pilletjes werken niet meer als je eenmaal merkt dat je zeeziek aan het worden bent… Bij kinderen die gevoelig zijn voor reisziekte kun je dus het beste ruim van tevoren, soms zelfs een hele dag, al voorzorgsmaatregelen treffen. Er bestaan vele chemisch pilletjes, waarvan die van Primatour het bekendst zijn, maar ook homeopathische middelen, o.a. van Dr. Vogel of natuurlijke producten zoals gemberpilletjes. Mocht een kind toch zeeziek (beginnen te) worden, zorg dan dat hij/zij op het dek blijft, zoveel mogelijk naar de horizon kijkt en als het mogelijk is zelfs kan sturen. Zorg ook dat ze, ook als ze al misselijk zijn, toch regelmatig iets eten, het liefst vetloze dingen zoals droge boterhammen of mandarijntjes. Ook al staat hun hoofd er op dat moment misschien helemaal niet naar, liever dát dan gal overgeven, en ik spreek uit eigen ervaring…"
 

Een zeer uitgebreide vergelijking van verschillende medicijnen tegen zeeziekte staat op de (vertrekkers)site www.vangooswilligen.nl. Kijk onder 'ervaringen onderweg'.
Share/Bookmark

Tips en meningen

Koen Pauly (18-06-2013)

Ervaring met vrienden leert toch dat zeeziekte ook al bij baby's kan voorkomen. Gelukkig niet bij de de onze... Ze zijn wel eens zeeziek geweest bij hevig weer, ik weet dat onze oudste (6j) daar wel gevoelig aan is (bij significante golven). Eén keer overgeven en slapen blijkt de beste remedie. Hij maakt er overigens geen punt van, blijft heel laconiek. Ook wel handig thuis, als je wil weten of je kind zich misselijk voelt: "ben je zeeziek lieverd"? geeft een duidelijk antwoord :-))

saskia (EHBO instructeur) (10-06-2011)

Bij het volgen van een EHBO cursus krijg je bij veel zorgverzekeringen een gedeelte van de cursus vergoed. Een algemene EHBO cursus is meestal wat uitgebreider dan de cursus EHBO aan kinderen. Houdt ook rekening met teken zeker bij het aanmeren op plekken met hoog gras (Marrekrite). Een tekentang en zuigpompje voor insectensteken (wespen) aan boord is heel handig. Voordelig bij de Action. In de reisapotheek is antiworm kuurtje erg handig.(Drogist)Vorig jaar hadden al onze kinderen aarsmaden.

Tjarda Adema (09-11-2010)

Heb zojuist een EHBO cursus online incl. kinder EHBO afgerond via www.iedereenehbo.nl. Vrijdag a.s. de praktijkles en toets. Kan ik iedereen aanraden, ook als je niet vaart!

Lynda Persoon (06-01-2008)

Gelukkig hebben onze drie zonen nooit last van zeeziekte. Maar waar we echter wel eens mee te maken hebben gehad is met slechte kwaliteit van zwemwater. Op zout geen last, maar op het binnenwater letten we hier goed op. Niet voor niets want onze jongens zijn eens flink ziek geweest van die blauwalgen...

Nicolette Berns (01-01-2008)

Onze zoon is vanaf zijn geboorte al zeeziek bij heel weinig beweging, zelfs in de haven. We proberen met hem alleen met goed weer (qua golven en koers) te gaan varen. Zeilen is onze hobby en keuze; hij kiest er (nog) niet voor. Nu is hij inmiddels zes en het gaat stukken beter. Af en toe gaat het in de zeegaten even fout. Als hij alleen maar binnen wil liggen zorgen we voor een ligplaats vlakbij de kiel in de kajuit met een slingerzeil. Cream crackers werken goed. Ook zijn luister CD's met verhalen en sprookjes een goede afleiding en beter dan beelden van TV of DVD.

L Paans (22-12-2007)

Geef kinderen die structureel zeeziek zijn (zoals de kinderen van de fam Kroeze) geen melkproducten zoals kaas, boter/margarine enz. te eten maar brood belegd met jam ofzo, ik denk dat het dan beter gaat. Met die van mij ging het van af de eerste keer al meteen goed.

Corrie Kroeze (05-12-2007)

Onze kinderen zijn nu 8, 11 en 12 jaar oud en worden alle drie nog wel eens zeeziek. Als ze weten dat wij een tocht op zee gaan maken blijven ze meestal in hun kooi liggen en gaan dan lezen en slapen veel, en lezen wat of luisteren muziek MP3 speler is handig. Zodra wij weer aan wal zijn wordt het gemiste eten ingehaald.

Geef hier uw tip of mening